С все по-голям акцент върху спестяването на разходи в областта на здравеопазването, струва ли си по-високата цена на 256-срезов или 320-срезов компютърен томограф от стандартната 64-срезова система за кардиоалогични изображения?

Като правило, 256-срезов скенер ще работи с удвоени разходи от 64-срезов, а 320-срезовият ще работи около 2,5 пъти по-скъпо от цената на 64-срезовия. Това са много пари. Въпреки това, според тези, които са възприели 256 или 320-срезови системи, казват, че качеството на изображението е значително по-високо, което води до по-добри диагнози при компютърно-томографска ангиография.
В идеален свят имате пациенти с нисък сърдечен ритъм, те могат да задържат дъха си и нямат много болести. При тези условия можете да получите страхотни изображения с почти всеки скенер. Но много пациенти с кардиологични проблеми не са в отлична форма. Те нямат нисък сърдечен ритъм и може да не могат да задържат дъха си и да стоят неподвижни. В тези ситуации техните условия са по-подходящи за по-високо срезови системи. В крайна сметка те са по-бързи и предлагат по-голяма площ за изображения. Ето защо някои клиники закупиха 256-срезова система. 256-срезовият скенер струва значително повече от 64-срезовите системи. В началото те може да са скептични, но от самото начало личи, че качеството на прегледите е много по-добро. След това повечето лекари не биха използвал вече 64-срезова система за тези кардиологични прегледи.

320-срезово сканиране по обем предлага 16 см. област за изображения с едно завъртане, което позволява изображението на цялото сърце по време на една фаза, вместо да се налага да правите няколко изображения с 64-срезов скенер и след това да ги подреждате заедно. Когато те са зашити заедно, части от сърцето или съдовете могат да бъдат неправилно подредени по време на сърдечно движение. Движението на масата при 64-срезови изображения също може да причини артефакт. В 64-срезовите изображения горната и долната част идват от различни времена, но в идеалния случай искате да имате изображение на сърцето от едно и също време. Това е основният проблем при сърдечната картина на компютърно-томографската ангиография. В идеалния случай се нуждаете от скенер, който изобразява цялото сърце наведнъж. Ето защо 320-срезовият скенер отваря изцяло нова ера в кардиологичните изображения.
Много кардиолози все още настояват, че 64-срезовото сканиране е адекватно за кардиологично изображение и не обосновава по-високата цена за системите с повече срезове. Те не виждат клинична нужда от скенер с 320 или 256 среза в момента. Те мислят да разгледат процес от три до пет години, преди увеличението на ползата да оправдае увеличените разходи.
Има обаче повече от цената, която трябва да вземете предвид. Други постоянни разходи включват разходите за персонал за управление на машината и помещението, в което се намира CT оборудването. CT системата също се нуждае от добра вътрешна система за планиране, ясен график за контакт с пациенти, процес за получаване на разрешение от платците и начини за релаксация и подготовка на пациента за изследването. Необходим е и добър софтуер за след обработка, а отдалеченият и домашен достъп е важен за ефективността.

Опитвате се да определите дали 64, 256 или 320-срезов компютърен томограф е пътят? Говорете с нас и ние ще ви помогнат да претеглите всички фактори, за да можете да вземете информирано решение. „Реймед 09” може да ви предложи нови или реновирани 16, 32, 64, 128, 256 и 320-срезови системи, а скоро и новата 512-срезова система.